Tek lisenin olduğu yıllar: Erbaa Lisesi'ne vefa
Ayşe Bostancı Akçay, okullarda yaşanan üzücü olayların konuşulduğu günlerde kalemi eline almış ve Geçmişten Geleceğe Erbaa grubunda 1977–78'de mezun olduğu Erbaa Lisesi'ni anlatmış.

Yol tarifi bile başlı başına bir hatıra: eski Hükümet Konağı'ndan aşağı iniyorsunuz, eski DSİ'nin önünden geçiyorsunuz, sola dönünce geniş bahçenin içinde okul. Sağda ortaokul binası, karşısında o günlerin yeni sayılan lise. Lise birinci sınıf eski binanın bodrumunda, iki ve üç yeni binada. Yazarın cümlesiyle: “Mekânlar belki sadeydi ama içlerinde büyüyen hayaller büyüktü.”
Sonra öğretmenler geliyor; adlarıyla, dersleriyle. Matematikte Necmi Bey ve Hilmi Bey, tarihte Ali Rıza Bey, coğrafyada Kemal Bey, resimde Seher Hanım, biyolojide Merih Hanım, kimyada Ömer Bey ve Selin Hanım, edebiyatta Muhsin Bey ve Siyami Bey; müdür Burhan Bey, idareciler Abdurrahman Bey ve Zikri Bey.

Yazar eksikleri de saklamıyor. Dersler çoğunlukla anlatılır, öğrenciler dinlermiş; sınavlarda çözülen problemin benzeri sorulurmuş. Yıllar sonra kendisi öğretmen olunca her hocasını ayrı ayrı düşünmüş: kiminden ilham almış, kiminden ders çıkarmış.
O yıllarda Erbaa'da tek lise varmış. Test kitabı yok, dershane yok; skeçler, müzik dinletileri, kızlı erkekli dostluk ve emek var. Üniversite sınavına girenlerin çoğu yüksek puan almış; yazarın deyişiyle öğrenmenin özünü kavradıkları için.

Yazının son sözü: öğretmene uzanan el geleceğe uzanmış demektir.
Yazının tamamı grupta; adını andığı öğretmenlerin öğrencileri varsa yorumlara bekliyoruz. Siz Erbaa Lisesi'nde kimden ders aldınız?

Kaynak ve teşekkür: Bu yazı, Ayşe Bostancı Akçay'ın Geçmişten Geleceğe Erbaa grubundaki paylaşımının yorum katılmadan özetlenmiş hâlidir; anlatılanlar ve alıntılar kendisine aittir. Çizgi roman kareleri yapay zekâ desteğiyle, eeu.com.tr risograf stilinde üretildi.
Yazının aslı: Ayşe Bostancı Akçay · Geçmişten Geleceğe Erbaa →Erbaa ve Tokat sayfası →


