Erbaa✕
Erbaa Teyyaresi: 25 bin lira, iki yıl ve Harmanlar'a inen uçak
🎧 Podcast olarak dinle · ekran kilitliyken de çalarSayfayı kaydırsanız da alttaki oynatıcıda çalmaya devam eder.

Erbaa Teyyaresi: 25 bin lira, iki yıl ve Harmanlar'a inen uçak

Ayşe Bostancı Akçay, Geçmişten Geleceğe Erbaa grubunda Engin Bey'in vesile olduğu bir yazıyla Erbaa Teyyaresi'nin hikâyesini anlattı. O günden kalan siyah beyaz bir fotoğraf bugün Erbaa Kent Müzesi'nde duruyor.

Bir uçağın hikâyesi, dört adımdaKaydırın ↓
  1. 2 yılBir fikir, bir seferberlik

    Belediye Başkanı Sururi Say'ın öncülüğünde Erbaa'da bağış başlar: bir uçak alınıp Türk havacılığına armağan edilecek. Kimi parasını, kimi emeğini verir.

  2. 25.000 liraDamlaya damlaya

    İki yıl süren dayanışmanın sonunda toplanan bağış.

  3. 1012Kuyruk numarası

    Breguet 19 tipi uçak Türk Tayyare Cemiyeti'ne kazandırılır ve adı Erbaa'nın adı olur: Erbaa Teyyaresi.

  4. 30 Ağustos 1929Harmanlar'a iniş

    Zafer ve Tayyare Bayramı coşkusunda uçak Erbaa'nın Harmanlar mevkiine iner. Herkesin yüreğinde aynı cümle: bu uçakta bizim de emeğimiz var.

Kaynak: Ayşe Bostancı Akçay, Geçmişten Geleceğe Erbaa grubu. Çizim: eeu.com.tr.

1 · İki yıl önce: belediye binasında bir masa, başkan Sururi Say ve esnaf; bağış defteri açılıyor.
1 · İki yıl önce: belediye binasında bir masa, başkan Sururi Say ve esnaf; bağış defteri açılıyor.

Cumhuriyet henüz gençti. Memleket uzun savaşlardan yorgun, evlerde yokluk, tarlalarda kıtlık. Böyle bir zamanda Erbaa'da bir fikir filizleniyor: bir uçak alınacak ve Türk havacılığına armağan edilecek. Dönemin Belediye Başkanı Sururi Say öncülük ediyor; seferberlik kasabanın dört bir yanına yayılıyor. Yazarın anlatımıyla: birinin parası, diğerinin emeği, bir başkasının desteği.

İki yıl süren dayanışmanın sonunda 25 bin lira toplanıyor. 1012 kuyruk numaralı Breguet 19 tipi uçak Türk Tayyare Cemiyeti'ne kazandırılıyor ve adı Erbaa'nın adı oluyor: Erbaa Teyyaresi. Yazarın cümlesiyle, yalnız bir uçağın değil, tütün kokulu ellerin adı gökyüzüne yazılıyor.

30 Ağustos 1929. Zafer ve Tayyare Bayramı coşkusunda uçak Erbaa'nın Harmanlar mevkiine iniyor. Harman yerinde yaşlısı genci toplanmış; kimi ilk kez tayyare görüyor, kimi gururla susuyor. Herkesin yüreğinde aynı cümle: bu uçakta bizim de emeğimiz var.

2 · Köylüden kasabalıya, herkes imkânı kadar: bir kadın bilezik, bir çiftçi tütün parası veriyor.
2 · Köylüden kasabalıya, herkes imkânı kadar: bir kadın bilezik, bir çiftçi tütün parası veriyor.

O günlere ait belgelerin önemli bölümü Erbaa'daki deprem ve hükümet konağı yangınında kaybolmuş; geriye birkaç fotoğraf ve belge kalmış. Yazara göre o fotoğrafın sessizliğinde bir zamanlar çarpan yürekler hissediliyor.

Yazının son cümlesi: bazı uçaklar gökyüzünde değil, milletlerin hafızasında uçar. Erbaa Teyyaresi hâlâ uçuyor.

3 · 30 Ağustos 1929: gökte beliren çift kanatlı uçak, harman yerinde yukarı bakan kalabalık.
3 · 30 Ağustos 1929: gökte beliren çift kanatlı uçak, harman yerinde yukarı bakan kalabalık.

Ailesinde o bağışa katılan olan var mı? Kent Müzesi'ndeki fotoğrafta tanıdığınız bir yüz varsa yazın; bu sayfayı birlikte tamamlayalım. Yazının tamamı grupta.

4 · Bugün: Erbaa Kent Müzesi'nde siyah beyaz fotoğrafa bakan bir dede ve torunu.
4 · Bugün: Erbaa Kent Müzesi'nde siyah beyaz fotoğrafa bakan bir dede ve torunu.
Erbaa Teyyaresi, Harmanlar mevkii, 30 Ağustos 1929. Fotoğraf: Erbaa Kent Müzesi arşivi; Geçmişten Geleceğe Erbaa grubundaki paylaşımdan.
Erbaa Teyyaresi, Harmanlar mevkii, 30 Ağustos 1929. Fotoğraf: Erbaa Kent Müzesi arşivi; Geçmişten Geleceğe Erbaa grubundaki paylaşımdan.

Kaynak ve teşekkür: Bu yazı, Ayşe Bostancı Akçay'ın Geçmişten Geleceğe Erbaa grubundaki paylaşımının yorum katılmadan özetlenmiş hâlidir; anlatılanlar ve alıntılar kendisine aittir. Çizgi roman kareleri yapay zekâ desteğiyle, eeu.com.tr risograf stilinde üretildi.

Yazının aslı: Ayşe Bostancı Akçay · Geçmişten Geleceğe Erbaa →Erbaa ve Tokat sayfası →
Bu yazıyı paylaş

Bunlar da ilginizi çekebilir

Tüm yazılar →